Sociale Fraude

Wie? Federaal staatssecretaris voor de Bestrijding Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee.

Wat? Als staatssecretaris voor de bestrijding van Sociale Fraude is Philippe De Backer bevoegd voor de sociale Inlichtingen- en opsporingsdienst en het Ministerieel Comité en College voor de strijd tegen de fiscale en sociale fraude.

Verwezenlijkingen?

+ Flexi-jobs maken het mogelijk voor personen die vier vijfde werken om bij te verdienen. In ons land zijn momenteel 30.528 mensen aan de slag via het systeem van flexi-jobs. Het merendeel in de horeca, al werd het systeem ook uitgebreid naar de middenstand. Flexi-jobs zijn ideaal om snel mensen in te zetten in drukke periodes. Zelfstandige handelaars krijgen zo steun, en aan de andere kant betekent het ook dat meer mensen de kans krijgen om flexibel een extra inkomen te verwerven.

+ Het jaarlijks actieplan voor de bestrijding van sociale fraude gaat uit van de 3 klassieke startpunten: algemene en gerichte lastenverlagingen, vereenvoudigen van wetgeving en administratieve lasten en verhogen van de pakkans.

+ Een gefaseerde, bijkomende lastenverlaging in de strijd tegen sociale dumping. Hiermee krijgen Belgische bouwbedrijven extra zuurstof en meer armslag om Belgische jobs te creëren. Tegelijk helpt de lastenverlaging om malafide constructies terug te dringen die buitenlandse arbeidskrachten tegen dumpinglonen inzetten.

+ Een recordopbrengst van 226 miljoen euro in de strijd tegen sociale fraude. De grootste stijging van de opbrengst zit bij de sociale bijdragefraude en bij de uitkeringsfraude. Wie bijvoorbeeld een ziekte-uitkering krijgt, omdat hij in ziekteverlof is, maar intussen betrapt wordt op zwartwerk, pleegt dubbele sociale fraude.  In 2018 wil De Backer nog een tandje bijsteken door extra controles uit te voeren op handelszaken van twijfelachtige allooi in grootsteden als Antwerpen, Charleroi en Brussel.

+ Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ondertekenden een protocol tussen SIOD (koepel van sociale inspectiediensten) en DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken). Het protocol is een nieuw instrument in de strijd tegen sociale fraude en verblijfsfraude en zorgt voor een systematische gegevensuitwisseling. Wie in ons land komt werken, moet een verblijfsvergunning en arbeidskaart hebben.

+ In het verleden werd er op grote publieke werven soms sociale dumping vastgesteld. De regering wil hiermee komaf maken met de wet overheidsopdrachten. Wie als aannemer illegalen tewerkstelt, de milieuwetgeving schendt of abnormaal lage prijzen gebruikt, komt de facto niet in aanmerking voor een overheidsopdracht.

+ Versterking van de samenwerking tussen politie, justitie en sociale inspectiediensten via een protocol kunnen complexe zaken harder worden aangepakt. Sneller en beter gegevens uitwisselen moet de aanpak van sociale fraude in internationale en complexe dossiers versterken.

+ België werkt samen met Slovakije en Portugal om de strijd tegen sociale dumping op te voeren na een akkoord van Philippe met deze landen. Dankzij dit akkoord kunnen we beter controleren of werknemers wel correct hun bijdragen betalen. Zo kunnen we een einde maken aan de echte sociale dumping waarbij goedkope arbeidskrachten uit Slovakije en Portugal hier komen werken.

+ Philippe voerde de strijd op tegen sociale dumping en nam extra inspecteurs aan. Nooit eerder controleerden zoveel sociaal inspecteurs dag en nacht op sociale fraude en sociale dumping. De bouwsector leeft terug op en heeft opnieuw vacatures voor Belgische jobs.

Meer uitgebreide informatie over het beleid rond de bestrijding van sociale fraude is terug te vinden onder “Nieuws”.